Image

Dűlőinkről

A borban az egyensúly és az elegancia keresése a kitűzött cél. Az még megfejtésre vár, hogy fajták vagy dűlők házasítása lesz a számunkra tökéletes tokaji. A dűlőkben látjuk a talajok közti különbségeket, a borokban az illat és az aroma széles változatait. A tanulásra és a tapasztalatok gyűjtésére készen állunk, a dűlők közti különbségek értékelésére még nem. A pakliban van, hogy soha nem is leszünk – lehet, hogy ez nem a mi generációnk feladata. Az optimista gondolkodásba is már csak középtávú tervek férnek bele. Ez idő alatt szeretnénk a dűlőinket megismerni, hogy a családnak, a következő generációnak hosszú távú, biztos alapokat tudjunk átadni. Nem gond, ha csak egy hordónyi bort szűrünk egy dűlőből.

TELEKI

70 éves szőlőültetvény (ezt már 10 éve mondjuk). Hárslevelű és furmint tőkék vegyesen. Bakműveléses, lóval szántott. A tőkéken csodálatosan beállt az egyensúly, csak annyit terem, amit nagy biztonsággal a lehető legjobb minőségben tud megérlelni – soha nem kellett zöldszüretet végezni. A tőkék körül közvetlenül kitányérozzuk a talajt, hogy a csapadék és az erózió által lecsorgó lösz a tőkenyakban maradjon. A Tokaji-hegy déli oldalán található.

ELŐHEGY

A Tokaji-hegy nyugati részén elhelyezkedő, 40 éves szőlőterület. A saját kis nászajándékunk – 3 gyerekkel már annyi étkészletet éltünk föl, hogy utólag lehet, inkább tányért és csészét kellett volna kérni a famíliától. Buja illatú, remek savú borokat szűrünk erről az alig félhektáros löszös, nyirkos területről.
Image
Image

HATÁRI

Két falu (Erdőbénye és Olaszliszka) határát jelzi a név. Egy vulkáni kúp alatt elhelyezkedő kis dombon virít a szőlőnk. Nagyon izgalmas, egyedi talaját a visszahúzódott Pannon-tengerből maradt üledékes kőzetnek köszönhetjük. Szürkés árnyalatú, könnyen művelhető talaj – hosszan érlelhető borokkal.

KULCSÁR

Magas fennsík, kőtenger egy vulkán lábánál. A felszínéről kihordott riolitot a hegyközség elkérte a dűlőutak pótlására. A földnek és a bornak is egyaránt kovaköves illata van.

CSONTOS

Családnév, amit egy 1470-es évekből való dokumentumban találtunk. Dús, barna erdőtalaj palásriolit-tömegekkel. A hegytetőn a régi teraszok a következő pár évtizedre Jóskám álomalapanyagát biztosítják. Új telepítés a hegytetőn, lentebb 40-60 éves ültetvények, kőház, remek szomszédok – mindenünk megvan!